Catechese op zolder

Sinds januari 2020 hebben de kinderen van 9-12 jaar een eigen ruimte waar zij bijeenkomen om te werken aan hun persoonlijke relatie met de Goede Herder. Er is in 2019 door heel veel mensen hard gewerkt om de ruimte boven de Ridderzaal bij de Sint Josephkerk klaar te maken voor de start van atrium III; er is geverfd, geboend, gezaagd, getimmerd, planken opgehangen, noodverlichting aangebracht, meubels gesjouwd en tapijt gelegd; het resultaat mag er zijn! De afgelopen periode hebben gewerkt met materialen, gelezen uit de bijbel en gebeden bij de gebedstafel.

De geschiedenis van het koninkrijk van God in de heilige Bijbel
Dit materiaal helpt het kind te ontdekken hoe Gods Plan als een gouden draad door de geschiedenis loopt. Dit Plan is in de bijbel ter herkennen aan drie grote momenten; de schepping, de verlossing en de wederkomst. De kinderen krijgen bijbelteksten aangeboden en overwegen bij welk moment in de geschiedenis van het koninkrijk van God die tekst zou kunnen horen. Dit is een van de manieren om de kinderen te helpen vertrouwd de worden met de bijbel en zich te openen voor het Woord van God.

Typologie, de tijdlijn van de schepping
De oudste kinderen hebben een aantal bijeenkomsten nagedacht over de schepping. Zij hebben zelf de twee scheppingsverhalen uit Genesis gelezen en deze met elkaar vergeleken. We hebben overwogen hoe de verhalen uit het oude testament over de schepping ons kunnen helpen om de Gods Plan in de tijd te herkennen. Hoe Christus op aarde kwam om ons te verlossen, hoe de sacramenten ons kunnen helpen terwijl we uitzien naar de wederkomst. Gods schepping gaat nog steeds door, wij krijgen alles van God en hoe is ons antwoord hierop? Hoe werken wij mee aan Gods Plan? Vervolgens hebben ze met de tijdlijn gewerkt waardoor de verbinding tussen bijbel en liturgie op een andere manier zichtbaar werd gemaakt.

We hopen dat veel kinderen gebruik zullen mogen maken van deze mooie ruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.