Op weg naar Pasen

De veertigdagentijd komt eraan. De kinderen van de Catechese van de Goede Herder gaan zich voorbereiden op Pasen.

De jongsten van de opstap (1,5-3 jaar) en atrium I (3-6 jaar) gaan dit doen door de parabel van de Goede Herder en het begin van psalm 23 te overwegen. Voor deze leeftijdsgroep draait heel de catechese om de zorgende en beschermende liefde van Jezus, de Goede Herder.

Natuurlijk is er in deze periode ook een prominente plaats voor de laatste dagen van het leven van Jezus. Daarbij worden de maquette van de stad Jeruzalem en het diorama van de bovenzaal (waar het Laatste Avondmaal plaatsvond) gebruikt. Zo worden de kinderen op een voor hen begrijpelijke en aantrekkelijke manier binnen gevoerd in het Mysterie van de dood en verrijzenis van Jezus en in dat van de Eucharistie.

De oudere kinderen van atrium II (6-9 jaar) en atrium III (9-12 jaar) zullen de bovengenoemde thema’s verdiepen en uitbreiden. De meditaties over de parabels van de Goede Herder krijgen bij hen een morele component. De kinderen gaan zich afvragen wat hun antwoord is op de grote Liefde van de Goede Herder.

Zij gaan zich in deze periode dan ook voorbereiden op het sacrament van de Biecht. Dit gebeurt met behulp van de parabel van de Ware Wijnstok. Ben ik goed gehecht aan Jezus, de Ware Wijnstok? Zijn er geen blokkades tussen Hem en mij? Kan het sap van de Wijnstok, mij, de rank, wel bereiken? Door de biecht kunnen de kinderen (en wij) de relatie met Jezus weer herstellen, zodat de rank goede vruchten kan dragen.

Al deze voorbereiding vindt haar voltooiing natuurlijk in het Hoogfeest van Pasen. Omdat dat het belangrijkste feest van het hele jaar is, wordt dat in de Catechese op een bijzondere manier gevierd. Tijdens de eerste bijeenkomst na Pasen (op woensdagmiddag) organiseren de kinderen uit atrium III de Liturgie van het Licht voor henzelf en alle jongere kinderen. Deze viering vindt plaats in de kerk, omdat dit de enige ruimte is waar alle (bijna 50) kinderen en de begeleiders passen.

Vorig jaar hebben we dat voor eerst helemaal door de oudste kinderen laten organiseren. Dit was heel indrukwekkend. De kinderen hebben met elkaar de taken verdeeld: Wie draagt de Paaskaars? Wie doet de lezingen en gebeden? Wie zorgt dat iedereen in de processie iets te dragen heeft en weet wat zijn of haar plaats is? Wie verzorgt de liederen? Wie steekt de individuele kaarsen aan aan de Paaskaars? Etc.

De kinderen hebben vorig jaar laten zien dat zij in staat zijn dit heel mooi, rustig en ingetogen voor zo’n grote groep te leiden. Wij en alle kinderen kijken ook daarom nu al weer uit naar Pasen! We wensen u allemaal een vruchtbare veertigdagentijd en een zalig Pasen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.